Niet naar de maan gaan – Hans Berghuis

Niet naar de maan gaanJohannes Wilhelm Antonius Berghuis, Nederlands dichter en prozaïst (Apeldoorn 12.2.1924 – Haelen 27.12.1994). Studeerde aan het seminarie van Tilburg. Verbleef in 1942 in het sanatorium Hornerheide wegens longtuberculose en begon daar te schrijven voor de clandestiene tijdschriften Stijl en Overtocht onder het pseudoniem H. Brands. Sedert 1946 was hij werkzaam als journalist en redacteur van onder meer het Limburgs Dagblad en De Maasbode.
Berghuis’ officiële debuut is de poëziebundel Stanza’s voor haar (1947), in 1950 gevolgd door de gedichtencyclus Grote en kleine metten voor jou. Daarna volgden enkele romans, zoals Pleidooi voor een zondaar (1952) en Niet naar de maan gaan (1964). Na 1964 schreef hij lange tijd geen creatief werk meer, maar vanaf 1984 verscheen er opnieuw poëzie: Postpapier voor Nigra (1984), Plaatsen van onherbergzaamheid (1986), Etruskische gezangen (1989) en Kleitabletten (1990).
In veel van Berghuis’ poëzie is er sprake van een rusteloos zoeken om te ontkomen aan de essentieel menselijke eenzaamheid. In de vroege poëzie worden vreemde landen en culturen als toevluchtsoord gezocht, in de latere poëzie vooral oudere culturen. Berghuis’ romans worden gekenmerkt door de dreiging die kan uitgaan van traditie en dogma, die niet alleen de relatie man-vrouw kan verstoren, maar in feite elk intermenselijk contact.

In Niet naar de maan gaan moet de hoofdpersoon Mark verder na het overlijden van zijn geliefde Veronica. Maar hoe is Veronica eigenlijk om het leven gekomen?

Klik hier om dit ebook gratis te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *