De vroolijke tocht – Cyriel Buysse

De vroolijke tochtHonderd jaar geleden verscheen het eerste “autoboekje” van Cyriel Buysse: ‘De Vroolijke Tocht’. De schrijver brengt hierin blijgemoed verslag uit van een ware ‘Tour de France’ die hij in oktober 1910 maakte samen met drie vrouwelijke reisgezellen, du jamais vu in die tijd. Buysse was de trotse bezitter van een automobiel. Een Minerva dan nog wel. In die tijd waren er nog maar een 6000-tal automobielen in België en ze waren helemaal niet geliefd onder de gewone bevolking.

Toen bestonden er nog geen snelheidscontroles en er zaten toen toch al een paar serieuze snelheidsduivels tussen die – in het beste geval – een kip omver reden. Maar meestal waren het tweevoetige wezens, ook wel kinderen genaamd die onder hun wielen terecht kwamen. Ja ook in die tijd. Gelukkig hield Buysse niet van snelheid. Hij tufte met zijn Minerva doorheen Frankrijk en wij mogen daar ruimschoots van meegenieten.

“Per auto op reis, als heer-alleen met drie dames, geheel Frankrijk door en zonder chauffeur, het is voorwaar geen kleinigheid”

Klik hier om dit gratis ebook te downloaden.

Een reactie

  • Hans Sneep reageerde op 16 juli 2016 Antwoord

    Wel jammer dat er geen afbeeldingen in staan, ondanks dat ik voor “images” had gekozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *