De hut van oom Tom, Harriet Beecher Stowe

De negerhut van Oom TomHet boek vertelt over de lotgevallen van een aantal slaven in en om een plantage in de Amerikaanse staat Kentucky. Onder hen zijn Eliza en vooral Oom Tom, slaven van de vriendelijke plantagebezitter Shelbey. Het verhaal begint op het moment dat hun leven ruw verstoord wordt door de financiële situatie van Shelbey, die zich gedwongen ziet Oom Tom en Eliza’s zoontje te verkopen. Het boek beschrijft de poging van Eliza om met haar zoontje te vluchten. Intussen vlucht Eliza’s man George ook – hij is slaaf van een andere eigenaar en wordt door zijn meester mishandeld. Oom Tom verzet zich niet tegen de verkoop. Hij wordt de Mississippi af gescheept, in de richting van de gevreesde katoenplantages en komt uiteindelijk in handen van de bullebak Simon Legree.

Klik hier om dit ebook gratis te downloaden

2 reacties

  • jose reageerde op 4 augustus 2015 Antwoord

    dit boek heb ik 40 jaar geleden eens gelezen ,en wil deze nog eens lezen vandaar dat ik deze bij http://www.gratispub.nl gedownload heb.

  • Jules Vismale reageerde op 2 december 2018 Antwoord

    Sylvana Simons zal vast en zeker de roman ‘De Negerhut van Oom Tom’ niet helemaal goed hebben gelezen want als ze echt uit de desbetreffende hut was ontsnapt had ze kunnen weten dat de twee grootste racistische klootzakken in dit verhaal, Harris en Simon Legree, bijna een soort nazi’s of Stalinistische communisten konden zijn!
    Ze terroriseerden naast negers zelfs mulatten (kruisingen tussen zwarten en blanken) en Legree probeerde niettemin Oom Tom tot collaboratie te bewegen en tot zelfverloochening in de hoop hem later in een gouden kooi te stoppen.
    Alleen maakte Legree dezelfde fout als alle linkse anti-racisten en anti-facisten in de meeste Europese regeringen en actiegroepen daar hij meende met Tom het beste paard van stal binnen te halen maar later toch op het verkeerde paard wedde en hij zo het paard van Troje had binnengehaald omdat Tom niet de steunpilaar was voor het rijk van Legree maar gewoon een geweldloze sloper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *