De cirkel – Marja Pinckaers

De cirkelHommage aan Marie Hertzdahl-Bloemgarten

Als kind ziet Marja Pinckaers samen met haar grootmoeder televisiebeelden van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Ze leest erover wat ze maar kan vinden. Op haar zeventiende schrijft ze in de schoolkrant: ‘Ik ben Jood’. ‘Jood-zijn’ laat haar niet los. Ze wil weten wat er in de oorlog met haar familie is gebeurd. Hoe komt grootmoeder aan dat nummer op haar onderarm? Wat is onderduiken eigenlijk? Waarom vertelt nooit iemand over grootvader, die ze alleen kent van zijn foto op het buffet?

Marja leest de brieven van haar grootmoeder en spit in archieven. Zij schrijft openhartig over de bitterste periode in de geschiedenis van haar familie. En eens temeer beseft ze hoe dierbaar de foto van haar grootmoeder, haar moeder, zijzelf en haar dochter is. Vier generaties in vrijheid bij elkaar.

DE CIRKEL is een kostbare getuigenis uit Auschwitz, waaruit overlevenden en hun nakomelingen hoop en levenskracht putten. Het is ook een historisch document dat ons in deze roerige tijden waarschuwt voor de waanzin van blinde vreemdelingenhaat.

Klik hier om dit ebook gratis te downloaden.

2 reacties

 • Hans Citroen reageerde op 25 mei 2013 Antwoord

  Dag Marja. Met interesse las ik je boekje. Mooi, mooi geschreven, tere kleine nuances en voor mij meer dan herkenbaar. Mijn opa overleefde Auschwitz. Mijn vrouw kwam uit Oswiecim, is daar geboren en keek heel anders naar Auschwitz. Ze is in 2010 voortijdig overleden aan een hersentumor. In 1992 kreeg ik verkering met haar. Plotseling was ik vier keer per jaar in die stad in Polen. Mijn vrouw was stedenbouwkundige en ik nieuwsgierig en beeldend kunstenaar. “Met vakantie naar Auschwitz”, riepen mijn zussen. “Hans is weer naar Je weet wel”, zei mijn vader. We zijn we op onderzoek gegaan. Van de stad, de bouw van de stad tijdens de oorlog en de geschiedenis na 1945 zijn we achterlijk veel te weten gekomen. We hebben een boek erover geschreven. (Auschwitz-Oswiecim). (google http://www.hanscitroen.nl of google mijn naam kom je het vanzelf tegen) Over de Judenrampe heb ik net een lezing voor UVA voorbereid. Er is nogal wat geschiedenis aan verbonden. Niet alles is wat het lijkt. Er is een afstand tussen herdenken en geschiedenis. Heb je interesse? Dan stuur ik de tekst naar je toe. Geef me in dat geval je e-mailadres. Liefste groet Hans Citroen.

 • Marja Pinckaers reageerde op 5 juni 2013 Antwoord

  Een boek komt pas tot leven als het wordt gelezen. Lieve Hans Citroen. Dank voor je mooie reactie en je persoonlijke ontboezemingen. Een onverwachts cadeautje bovendien, terwijl ik zomaar wat wezenloos zat te surfen en op deze voor mij onbekende site kwam.

  Natuurlijk ben ik nieuwsgierig naar je verhaal over de alte Judenrampe. Ik lees het graag via info@eugenius.nl

  Ik zal ook googlen.

  Groetjes

  Marja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *